Noi privim oamenii cum mor

=================================================

Comunicate de presă

 
Publicare : 25-04-2016
INCIDENT PARC I.O.R. 23.04.2016
 
Privind evenimentul petrecut în Parcul I.O.R., la data de 23.04.2016, soldat cu decesul unei persoane de sex masculin, pentru o corectă informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:
 
–                   în jurul orei 15:00, zona debarcader, o patrulă a poliţiei locale, care se afla în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, au observat o persoană de sex masculin în timp ce se scălda, fiind la o distanţă de aproximativ 30 m de mal;
–                   acesta a fost somat de către poliţiştii locali să revină la mal, întrucât scăldatul în lacurile din parcurile Municipiului Bucureşti este interzis potrivit HCGMB nr. 304/2009, dar mai ales pentru faptul că temperatura apei erau scăzută, existând riscul de hipotermie;
–                   după aproximativ 3-4 minute de la somare, persoana respectivă a dispărut sub luciul apei, fără a mai reveni la suprafaţă;
–                   cu maximă promptitudine, poliţiştii locali au apelat telefonic serviciul unic de urgenţă 112, anunţând totodată, pe cale ierarhică, evenimentul;
–                   conform procedurilor, până la apariţia echipajelor specializate în astfel de intervenţii, poliţiştii locali au luat măsuri de delimitare a zonei, de identificare a martorilor şi îndepărtarea curioşilor din zonă;
–                   la sosirea echipajelor de intervenţie IGSU, poliţiştii locali au oferit informaţiile necesare pentru localizarea şi recuperarea persoanei în cauză.
  
Cu privire la informaţiile apărute în mass-media, cum că poliţiştii locali nu s-ar fi implicat în salvarea victimei şi nu ar fi luat măsurile necesare prevenirii unui astfel de eveniment, acestea nu sunt fundamentate şi aduc un prejudiciu grav de imagine instituţiei noastre şi poliţiştilor locali.
Excludem afirmaţii de genul „nu ştiu să înnot”, „suntem în uniformă, nu ne putem dezbrăca şi sări” ca fiind făcute de poliţiştii locali aflaţi la faţa locului, şi apreciem că unele informaţii legate de acest eveniment au fost difuzate eronat şi fără solicitarea, în prealabil, a unui punct de vedere din partea instituţiei noastre.
 
Recunoaştem şi respectăm dreptul jurnaliştilor de a informa opinia publică în legătură cu subiecte de interes public pentru cetăţeni. În acelaşi timp însă, considerăm că atenta şi corecta informare, înainte de difuzarea unui subiect este principala atribuţiei a unui jurnalist.
 
Faţă de modul de desfăşurare a evenimentului, subliniem faptul că poliţiştii locali au acţionat în mod corect, respectând legislaţia specifcă funcţie publice pe care o deţin, aceştia neavând atribuţii şi pergătire necesare intervenţiei în astfel de situaţii.
 
Astfel, conform Legii nr. 155/2010, poliţia locală se înfiinţează în scopul exercitării atribuţiilor privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, în următoarele domenii:     
                      a) ordinea şi liniştea publică, precum şi paza bunurilor; 
                      b) circulaţia pe drumurile publice; 
                      c) disciplina în construcţii şi afişajul stradal; 
                      d) protecţia mediului; 
                      e) activitatea comercială; 
                      f) evidenţa persoanelor; 
                      g) alte domenii stabilite prin lege. 

Poliţia locală îşi desfăşoară activitatea în interesul comunităţii locale, exclusiv pe baza şi în executarea legii, precum şi a actelor autorităţii deliberative şi ale celei executive ale administraţiei publice locale şi  în conformitate cu reglementările specifice fiecărui domeniu de activitate, stabilite prin acte administrative ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale. 
Poliţia locală comunică, de îndată, organelor abilitate datele cu privire la alte aspecte decât cele stabilite în competenţa sa, de care a luat cunoştinţă cu ocazia îndeplinirii misiunilor şi activităţilor specifice. 
 
În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, poliţia locală cooperează cu unităţile, respectiv cu structurile teritoriale ale Poliţiei Române, ale Jandarmeriei Române, ale Poliţiei de Frontieră Române şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, cu celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, în condiţiile legii. 
 
DIRECŢIA GENERALĂ DE POLIŢIE LOCALĂ SECTOR 3

==============================================

 

Cam asa suna acest comunicat de presa al Politiei Locale Sector 3.

Pe bune? Nici o remuscare? Nici o parere de rau? Nici o schimbare de “procedura”? Ati stat 3-4 minute sa dati telefoane si sa il somati de pe mal, in timp ce omul se ineca in fata voastra? Voi ii strigati de pe mal o HCL pentru a-l amenda cand se intoarce?

Singura voastra explicatie este ca nu intra in atributiile Politiei Locale Sector 3 sa salvati un om aflat in pericol?

Uite draga Politie Locala Sector 3, ce credem noi.

Credem ca expresiile libidinoase si comuniste folosite de tine “cu maximă promptitudine”, “pentru o corectă informare a opiniei publice”, “poliţiştii locali au luat măsuri”, “atenta şi corecta informare” tradeaza o manipulare fina si o indiferenta grava fata de oameni si incercarea de a musamaliza orice incident pentru care tu esti moral vinovata. Apropo – poti proba cele afirmate? -Nu. Atunci nu te credem.

Si mai credem ca tu, indirect, l-ai omorat. Da. Prin faptul ca de frica ta, de frica amenzii pe care urma sa o primeasca cand venea la mal, persoana a facut tot posibilul sa reziste in apa si ulterior sa se salveze.
Credem ca daca nu existai in acel loc si in acel moment, acea persoana era azi in viata. Pe bune acum, tu dormi bine noaptea?

Vrei sa vezi cum procedeaza o Institutie care, la fel ca si tine, nu are in atributii sa salveze oameni, nu are in atributii sa se arunce in apa, nu are in atributii sa puna viata angajatilor sai in pericol pentru a salva alte vieti, si totusi O FACE?

Intr-o lume civilizata, intr-o institutie aflata intr-adevar in slujba catateanului, intr-o institutie cu bun simt, se procedeaza asa:

 

 

La usoara incultura aratata de agentii tai, nu cred ca ai inteles. Asa ca iti explicam si traducem pe scurt:

O situatie identica, in Texas. Politistul nu a latrat de pe mal cu legi statale sau cu hotarari de consilii locale si a sarit in apa. Viata unui om a fost salvata.

Daca la noi este altfel, atunci… asta e. Dar spune-ne un lucru totusi… De ce nu au fost avansati gardienii publici / politistii locali care au procedat corespunzator in aceasta situatie?

Advertisements
This entry was posted in Viata si Moarte. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s